CURS ECOCARDIOGRAFIE TRANSESOFAGIANA
CURS ECOCARDIOGRAFIE INCEPATORI
CURS ECOCARDIOGRAFIE AVANSATI

CURS EUROPEAN DE ECOCARDIOGRAFIE
IN ASOCIATIE CU EAE 2007

CURS "ECOU", BUCURESTI 2009
CURS ECOU
CURS EUROPEAN DE ECOCARDIOGRAFIE
IN ASOCIATIE CU EAE 2010
CURS ECOU

M-am întrebat întotdeauna dacă citirea unui manual este modalitatea cea mai bună de a învăţa şi de a înţelege ecocardiografia clinică. Deoarece ecocardiografia este o tehnică ce investighează inima în mişcare, este foarte dificil să apreciezi modificările morfologice şi funcţionale ale structurilor cardiace pe parcursul ciclului cardiac prin imagini statice. Totuşi, după ce am vazut manualul „Ecocardiografia Doppler” de Dr. Bogdan A. Popescu şi Prof. Dr. Carmen Ginghină, am aflat răspunsul. Nu toate manualele de ecocardiografie sunt la fel, iar „Ecocardiografia Doppler” merită fără îndoială să fie citită.

„Ecocardiografia Doppler” este una dintre puţinele cărţi dedicate tehnicii Doppler, tehnică pe care o folosim la fiecare pacient şi care este disponibilă pe orice ecocardiograf. Utilizarea adecvată şi inteligentă a acestei tehnici (aşa cum este ilustrată în această carte) aduce o multitudine de informaţii despre fiziologia şi patologia cardiacă, informaţii ce pot fi folosite pentru a stabili diagnosticul corect, pentru a evalua severitatea unei patologii cardiace şi/sau tratamentul pacienţilor într-un mod neinvaziv şi cost-eficient. În plus, tehnica Doppler se bazează în principal pe interpretarea anvelopelor spectrale ce nu îşi pierd valoarea informativă când sunt prezentate ca imagini statice. Mai mult, când înregistrările Doppler sunt culese prospectiv şi selectate cu atenţie pentru a ilustra diferite concepte, cum este cazul în „Ecocardiografia Doppler”, cititorul poate simţi cu adevărat experienţa, cunoştinţele şi, de asemenea, pasiunea pentru ecocardiografie a Autorilor.

În plus, „Ecocardiografia Doppler” nu este doar o carte, ci este un produs al unei Şcoli de ecocardiografie. Autorii sunt cu toţii cardiologi de la Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C. C. Iliescu”. De asemenea, tehnoredactarea cărţii şi a DVD-ului ce însoţeşte cartea au fost realizate de un tânăr cardiolog de la acelaşi Institut. Profunzimea şi amploarea subiectelor tratate în cele 422 de pagini bogat ilustrate ale cărţii sunt extraordinare. Apreciind grija Autorilor în selectarea celor peste 1300 de imagini ecografice, 140 de scheme, ca şi peste 200 de filme se poate observa că nu a fost luată la întâmplare o imagine de stenoză mitrală, Autorii căutând acea imagine specifică ce ilustrează cel mai bine acel concept particular în stenoza mitrală, ca şi în exemplificarea diferitelor grade de regurgitare şi de bloc atrio-ventricular etc. Acest lucru nu este rodul întâmplării, ci reflectă cunoaştere, implicare şi pasiune, rezultate ale unei Şcoli capabile să asigure standarde înalte de educaţie practică şi teoretică şi de asemenea să transmită dragostea pentru un lucru bine făcut. Autorii – mentorii, ca şi cei mai tineri – trebuie felicitaţi pentru aceasta.

Cartea este îmbogăţită printr-un DVD care conţine peste 200 de filme de înaltă calitate de Doppler color şi de Doppler tisular. Aş vrea să recomand în mod special secţiunile „practice” dedicate demonstrării achiziţiei unor secţiuni ecocardiografice corecte şi unor înregistrări Doppler adecvate. Această parte este originală şi foarte utilă atât pentru începători, cât şi pentru experţi.

În concluzie, „Ecocardiografia Doppler” este un produs educaţional de înaltă calitate, iar Editorii şi Autorii se pot mândri cu această realizare. Nu putem decât să le mulţumim pentru timpul şi efortul dedicate pentru a ne pune la dispoziţie un manual de excepţie.

Luigi P. Badano

Preşedintele Asociaţiei Europene de Ecocardiografie